Sós-karamellás macaron
Ajándékbeszerző körútra mentem ma és csodálkozva láttam, hogy így október végén a boltok már karácsonyi lázban égnek. Kissé megbotránkoztam ezen, hogy milyen dolog ez és mégis, mikor hazaértem, azon kaptam magam, hogy karácsonyi hangulatú macaront készítek.. Remélem azért nem köveztek meg!:D
Íme a recept!
Sós-karamellás töltelék:
Hozzávalók:
100 gr porcukor
70 gr tejszín
20 gr vaj
100 gr fehér csoki
1-2 csipet só (ízlés szerint)
Elkészítése:
A porcukrot feltesszük a tűzre és megvárjuk, míg karamellizálódik. (ne várjuk meg, hogy nagyon sötétbarna legyen!) Közben mikróban felmelegítjük a tejszínt. Ha már karamellizálódott a cukor, beledobjuk a vajat és folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a tejszínt, majd beletesszük a csipet sót és keverünk rajta még kettőt. Félrehúzzuk. Egy másik edénybe beletördeljük a fehér csokit és apránként ráöntjük a forró sós-karamellát, közben spatulával folyamatosan kevergetjük. Ha teljesen elolvadt és szép simára kevertük, készen is vagyunk. Mehet a tetejére folpack, majd ha kihűlt (szoba hőmérsékleten kb. két órát pihentessük), mehet habzsákba és lehet is tölteni vele a macaronokat. Én hagytam keveset a sós-karamellából és tettem a macaronok közepébe ( a képen látható módszerrel), hogy még intenzívebb karamell ízt kapjak.