Macik és tigrisek olasz módszer szerint
Mikor még itthon voltam GYED-en a gyerekeimmel, voltak napok, mikor szinte egész délelőtt pizsamában flangáltunk. Egyik ilyen alkalommal arra lettem figyelmes, hogy mekkora király minták vannak a pizsijeiken: cuki macik és tigrisek. Hmmmmmmm! Nem is mutatnának rosszul ezek macaronként!!! Sőt! Ha már itt tartunk! Szuper cupcake díszek lehetnének belőlük!
Hozzávalók:
- 200 g porcukor
- 200 g mandulaliszt
- 75 g tojásfehérje
- 200 g kristálycukor
- 65 ml víz
- 75 g tojásfehérje
Elkészítése:
A porcukrot, mandulalisztet, és az egyik adag tojásfehérjét egy tálba mérjük, majd spatula segítségével marcipán-szerű masszává keverjük őket. Ezt követően a vizet a kristálycukorral a tűzhelyre tesszük, és közepes hőfokon, pontosan 121 C-ig főzzük. Míg a cukorszirup fő, a második adag tojásfehérjét elkezdjük habosítani. Kemény habbá verjük, s mikor a cukorszirup elérte a 121 C-t, folyamatos habosítás mellett óvatosan hozzácsurgatjuk a kemény fehérjehabhoz. További habosítás mellett hozzáadjuk az ételszínezéket (amennyiben csak egy színt szeretnénk). Kihűlésig habosítjuk a fehérjét. Ezután kis részletekben a korábban elkészített marcipán-szerű masszához keverjük a tojáshabot egy spatulával. Az edény falához nyomkodva a masszát, keverjük szép simára, míg el nem érjük a láva-szerű állagot. Sima csöves nyomózsákba szedjük a masszát és szilikonos sütőpapírra, vagy szilikon sütőlapra 2-3 cm távolságra egymástól szabályos kör alakokat nyomunk. Ha kinyomtuk, az asztalhoz csapkodjuk a lemezt, hogy kicsit elterüljenek. Amennyiben levegőbuborékok keletkeztek a macaronok felszínén, azokat fogpiszkálóval pukkasszuk ki és simítsuk el. Ezután 40-50 percen át hagyjuk bőrösödni a macaronokat. A bőrösödés után 140 C-ra előmelegített sütőben 20-25 percen át sütjük őket légkeverés nélkül. Kisütés után a lemezen hagyjuk kihűlni őket. Ha teljesen kihűltek, lehet leszedni és tölteni őket.