Macaron,  Receptek

Macaron svájci habbal pihentetés nélkül;)

Végre rávettem magam, hogy kipróbáljam a SVÁJCI HABBAL készített macaront, amely itthon kevésbé ismert, külföldi oldalakon viszont annál inkább. Egy francia receptet használtam alapul, amelyet szintén megtaláltok az oldalamon. Annyit módosítottam rajta, hogy a svájci módszert használtam és adtam hozzá keményítőt, így egy teljesen más ízvilágú és állagú macaront kapunk. Azt kell hogy mondjam, olyannyira bevált a dolog, hogy most már szinte csak ezt a receptet használom!

Amit még mindenképpen szeretnék elmondani, az az, hogy a keményítő nem feltétlenül kell, de nálunk elég nagy a páratartalom nyáron, így én ilyenkor használni szoktam. Mióta kikísérleteztem ezt a receptet, azóta eltelt már sok idő és sütöttem már egy deka keményítő nélkül is, sütöttem már emelt tojásfehérjével és picit több mandulaliszttel is. A recept jól működik, érdemes mindenkinek a maga szájízére és konyhájára szabnia! Én jelenleg 84 gramm tojásfehérjével használom, keményítő nélkül:)

Íme a recept:

Hozzávalók:

80 gr tojásfehérje

100 gr kristálycukor

100 gr mandulaliszt

100 gr porcukor

2-4 gr keményítő

Elkészítése:

A mandulalisztet összekeverjük a porcukorral és kávédarálón ledaráljuk, majd szitán átszitáljuk és a keményítőt is beleszitáljuk.A tojásfehérjét és a kristálycukrot gőz fölött addig keverjük (az edény ne lógjon bele a vízbe!), amíg a cukor teljesen fel nem olvad. (kb. 60 fokos) Ekkor levesszük, majd kézi habverővel max fokozaton fényes, csúcsos, kemény habbá verjük. Utána lassan belekavarjuk a mandulalisztes porcukrot és lávaszerű állagig kavarjuk. Erről a mozzanatról itt lenne egy rövid videó:

https://www.youtube.com/watch?v=iTaRcuIGA1c&feature=youtu.be

Szilikon lapra kinyomjuk, a tepsit óvatosan a pulthoz csapkodjuk (nem kell durván!), majd 130° – on előmelegített sütőben (alsó-felső) 25-30 percig sütjük. Nem kell pihentetni!;) A színezéket akkor adtam hozzá, amikor simává kevertem a masszámat, de még nem lávaszerű, így kaptam két színt, hogy ki tudjam próbálni a SWIRL MACARONt, (amelynek talán magyarul az örvény macaron nevet adnám.) Ezt a hatást úgy éred el, hogy a két színt külön-külön habzsákba töltöd, majd kivágod a végüket és belehelyezed egy harmadik habzsákba. Utána kinyomod a szilikon lapra, a végén pedig csavarintasz egy kicsit rajta:)

Nektek hogy tetszik? Nekem a lángoló tűz jut eszembe róla!

Leave a Reply